Episodul 9

Mijloc de mai 2006. „Oana trece de la extaz la agonie“

„De cînd nu ne-am mai auzit am mai tras o tură prin Slovenia, Ljubljana ca să fiu precisă (cred că lu’ Tomsic îi place să mă ia cu el, mai are cu cine schimba o vorbă pe drum, împărţi un lunch de lucru pe banii lu’ Tarkett … Ei şi de data asta am avut trei ore să-mi fac de cap prin centru!!!

Au şi ei un fel de Tîmpa mult mai puţin înaltă ce străjuieşte oraşul, aranjată, cosită, greblată, linişte, calm, 261.000 de locuitori, soare, rîu, relaxare, căsuţe văruite, straduţe pietruite, curăţenie, băbuţe pe terase la 11 dimineaţa cu halba în faţă, asta cînd nu sînt pe biciclete ca restul locuitorilor. Am auzit limba română pe stradă pentru prima dată de cînd am sosit aci – de data asta nu m-am bagat în vorbă căci românii nu par să se bucure de conversaţii cu concetăţeni prin străinătate 🙂

A fost o zi faină! M-am bucurat de peisaj, am mai gasit o căsuţă care îmi place (mai nou îmi plac chestiile vechi din materiale cît mai aproape de starea lor naturală, neprelucrate…). M-am gîndit că mi-ar placea ca într-o zi să caut şi să găsesc undeva o căsuţă veche, uitată pe care să o refac în spiritul timpului, cu grădiniţă – piatră, lemn şi fier… M-am gîndit că aş putea chiar să-mi fac o carieră din restaurări. Asta dacă nu iese faza cu antrenor de karate kid… Sau aia de dansatoare profesionistă 🙂 Căci la ideea de a deveni poliţist am renunţat definitiv.

Săptămîna a continuat cu o tură prin pădure – baieţii cu biţa, io pe jos spre totala nedumerire a lu’ Nena cea mai soacră care numa’ că nu mi-a zis că ce caut io cu baieţii, se-nţelege că femeia trebe să stea la cratiţă în veacu’ vecilor ce va să vie, baieţii e baieţi, are voie să se distreze, da’ io ce să caut cu ei?!! …

Şi cu punerea în cele din urmă în aplicare a planului de a vizita expoziţia: „Van Gogh, Mondrian şi Şcoala de la Haga“. Fraţilor, nu ştiu la ce vă aşteptaţi voi de la o expoziţie intitulată aşa, io m-am aşteptat să văd picturili lu’ Van Gogh şi, eventual, ca nepriceput ce sînt într-ale artei, să aflu’ ce are el şi n-are ăştialalţi din titlu. Canci! 3 – subliniez TREI tablouri ale lui Van Gogh!!! Un autoportet, o vază cu flori şi un cuib de pasăre … Nu că celelalte tablouri nu au fost interesante, frumoase, estetice cum s-ar zice, da’ m-am simţit păcălită de agenţia de marketing şi publicitate!!! Le-am şi scris fo’ doo în caietu’ de impresii să mă ţină minte, mama lor de ‘oţi!!!

Şi ajungem la principalul motiv al enervării mele – Nena … Dom’le, femeia asta nu poate fi satisfăcută niciodată! Adică, io mă bucur că-mi furnizează atîta material pentru telenovelă, da’ cred că m-aş bucura mai tare să explorez şi alte subiecte …

Cînd nu ne împărtăşeşte din vastele-i cunoştinţe şi nu dă sfaturi cu privire la traiu’ străinilor în Croaţia care, dacă nu e căsătoriţi, nu are, dom’le, cum să reuşească să-şi găsească locu’, i se căşună pe bietu’ junior … Că dacă ar fi muncit mai mult ar fi intrat la facultatea pe care a vrut-o iniţial (ceva între arhitectură şi construcţii, n-am prea priceput) şi că acum i-ar fi fost mult mai bine. (?!!) Că ce? Nu-şi mai cumpără haine noi? (întîmplător era într-o pereche de nădragi uşor uzaţi pe care îi poartă prin jurul casei). Că să facă bine să se ducă la dentist! Că e gras – manîncă şi ciorbă sau numa’ uscături?!! etc.

Acuma pe junior îl ştiţi mai mult sau mai puţin, ce nu ştiţi vă zic io: cuminte a fost întotdeauna (io zic că prea cuminte, mi-e să nu se prostească la batrîneţe…), de beut bea şi el o bere, doo, nu fumează, face sport cît încape şi nu arată deloc ca un luptător de sumo, respectuos ie, umblă numa’ cu gagici de calitate, nu-i recidivist şi nici măcar delincvent, a terminat o facultate, e prof de două materii ceea ce înseamnă că oricind poate să-şi găsească de lucru la o şcoală ceea ce aci nu e chiar aşa de rău, are o slujbă plătită peste media croată şi timp să o viziteze pe mă-sa şi să-i asculte tîmpeniile!!! Incredibil!!!

Şi toate ‘zbucnirile astea ale ei se întîmplă între „Mai trebuie zahăr în cafea?“ şi „Io mă duc să dau de mîncare la căţel“ că te lasă bouche – bée cum zice francezu’, nici nu ştii cum să răspunzi!

Mai nou atacă atunci cînd nu sîntem în aceeaşi încăpere – mă întreabă pe mine dacă ne-am hotărît ceva … Ce să ne hotărîm, mînca-ţi-aş, că şi cînd cumperi o maşină ai dreptu’ să te gîndeşti mai mult!!! Io n-am mai rabdat şi i-am răspuns pe un ton uşor apăsat ca a schimbat imediat subiectu’… Cu alte cuvinte i-am zis „Cocoană, vezi-ţi de treaba matale!“.

Îmbufnată e mai mereu şi nu pricep de ce căci, după mintea mea, un om care, vezi Doamne, suferă că copilu’ nu mai e aproape, ar trebui să se bucure cînd îl vede, nu?

Altă fază sună cam aşa: io, din disperare de cauză că nu ştiu ce subiecte să abordez cu ea ca să nu cumva să facă vreo legătură şi să mă pomenesc cu un şuvoi de „gînduri bune“, am descoperit că curele de slăbire + stilu’ de viaţă sănătos reprezintă un subiect inofensiv. Ei şi într-o zi, cît eram în vizită, zic cum io că nu ştiu ce să fac să dau alea 3 kile în plus jos să-mi fie pantalonii ăia şmecheri largi la vară… Şi ce catadicseşte să zică Cruela? Că noi ne dăm de ceasu’ morţii să slăbim în timp ce ea a slăbit 8 kile de cînd a plecat Zlatko! Io imediat m-am gîndit: „Gata! Am găsit soluţia! Îl dau afară pe Tomsic jr şi slăbesc şi io! Nu trebuie să plece departe, numa’ pe balcon!“. Acuma, io vreau opinie de specialist, crapă sau nu baba? Că io aşa am o impresie că se tot dă lovită-n aripă, da’ o să ne-ngroape pe toţi!

Na că m-am răzbunat :)”

12 gânduri despre &8222;Episodul 9&8221;

 1. Hihihi – bag sama că ştii bancul cu doamna şi paharele de votcă, de-aia ai zis „lady” 🙂

  Alea trei kile tot acolo sînt, deşi mănînc şi ciorbe – e drept de la plic :):):)Stay tuned, cum zice americanu’, că în curînd telenovela va prezenta dieta minune pe care am ţinut-o tot pe vremea aceea … Am ţinut jurnal de chin – foarte ştiinţific am abordat problema, ai să vezi 🙂

 2. Cum să mănînci ciorbe de la plic? Păi data viitoare cînd mai vii la Romînia, să te învăţ io cîteva ciorbe.. să vezi ce uşor de făcut sunt şi ce faine ies..! Mai ceva ca pastele Carbonnara ale Tomşescului junior.. :mrgreen:

 3. Hai, mă, că făcusem şi io un spirit de glumă 🙂 Am biblia bucătarului român la mine, cartea lui Radu Anton Roman şi pe Sanda Marin, n-am cum să mor de la mîncat prost 🙂 Da’ ţin secret cît îs de gospodină 🙂

 4. Stai liniştit că şi eu mi-am adus abia acum aminte: cărţile respective îs de la tine :):):) Mare pomană ţi-ai făcut!

 5. Jurnal de chin…ce incitant sună!:D

  Auziţi, lăsaţi blogul cu hainele dinainte. Zău! Nu cu astea de pimp care a încurcat detergentul cu înălbitorul!:))

 6. Ok, innu. Dar nu înainte să aflăm şi ce crede restul lumii despre noua faţă. Fac un poll chiar acuma! 😉
  Musai să votezi pe el căci las votarea pînă mîine la 20.00! 😉

 7. Uite fereastra cu rotiţele în cap, de la sondaj, e faină!
  Dar per ansamblu, noul skin este mai şters decât cel vechi.
  Sincer, cu vreo jumătate de oră înainte de a-l schimba, îmi spuneam că skinul ăla simplu este atât de mişto, încât mă bătea un gând să-mi fac şi eu un blog pe wordpress. Sincer. Deci îţi dai seama dezamăgire pe mine când am văzut schimbarea.
  Cel vechi era concentrat, clar, puternic prin simplitate.
  Cel nou este uşor feminin, uşor dezlânat, uşor şters, deşi nu e suficient de urât înât să spui că îl urăşti. 🙂

  Eu am votat : merge, dar celălalt era mai fain.

 8. Innuenda, mulţumim pentru feedback. Votul tău argumentat face cît zece 🙂

  Da’ cu blogul tău ce ai? Mie îmi place tare la tine că pereţii nu-s încărcaţi, iar fondul e colorat şi optimist … Şi ca la tine nu e la nimeni căci asta ar fi problema temei/skinului sau cum i-o zice pe care (l-)am avut-o noi înainte: e foarte popular(ă), la noi e ca la alţii (pînă se-ncarcă frontispiciul) 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s