Un român la Zagreb (II)

Sau „De ce nu m-aş duce la vot”. Nu spun că SI-GUR nu mă duc. Şi nu vreau să conving pe nimeni că, dacă nu aplici ştampila, eşti mai înţelept. Din contră, de la 18 ani, de cînd am dobîndit dreptul de a alege, nu am lipsit decît motivat şi am fost mîndră de civismul meu. Ba m-am mai şi certat cu alţii care ziceau că nu servesc alegeri, au altele mai bune de făcut: „Păi cum?!!! De-aia au murit oamenii ăia la revoluţie?!!!”. Însă acum mă aflu într-o situaţie specială pe care doresc să o analizăm împreună. Cine ştie? Poate mă mai gîndesc şi mă răzgîndesc dacă mă va combate cineva adînc.

Din capul locului trebuie să vă mărturisesc: am senzaţia că nu mai am drept de vot. Că am renunţat la el în momentul în care am ales să trăiesc în altă ţară. Economic exprimat situaţia se rezumă aşa: nu mai plătesc taxe şi impozite statului român, nu mai pot avea nici o pretenţie de la el să aibă grijă de mine. Sînt pe cont propriu.

O singură dată am simţit că TREBUIE să votez de cînd locuiesc în Zagreb. A fost cu ocazia referendumului pentru demisia lui Băse. Nu-mi mai plăcea de el la vremea aceea, dar am zis: „Io l-am pus acolo, io-l dau jos cînd i se termină mandatul!”. Chestie de principiu.

După aceea am asistat la alegerile croate unde partidul la putere, HDZ, a reuşit să obţină cel mai mare număr de voturi în ciuda opoziţiei puternice. La mustaţă i-au depăşit pe SDP. Cum au reuşit? Păi exact cu ajutorul diasporei care i-a adus 2-3 parlamentari în plus! Care s-au simţit la calculul pentru stabilirea coaliţiei de guvernare.

Şi atunci am auzit croaţi dornici de schimbări oftînd dezamăgiţi: „Da’ la ce au votat, domnule, cei care locuiesc în Germania şi Austria şi Bosnia? Că ei de fapt, nu vor simţi pe pielea lor ce înseamnă votul lor. Tot eu am de suferit încă un mandat cu aroganţii ăştia …”. Am luat aminte şi le-am dat dreptate.

Dacă tot vorbim despre cine are dreptul moral şi cine nu să primească abţibild cu VOTAT în buletin, să vă mai spun ceva ce mă deranjează. Eu am dreptul să votez la consulat că am reşedinţă în ţara străină, dar turistul aflat în trecere nu. Păi cum vine asta? Argumentele ar fi tot cele de mai sus: tot turistul trăieşte în România, nu Oana Băcanu care vine doar în vacanţe. Nu-i corect.

Dar să trecem şi la raţiuni mai egoiste. Ce-mi iese mie, domnilor, dacă mă duc la vot? Haideţi să vă zic ce aştept eu de la statul român, aşa ca diasporean ce mă aflu. Nu-s multe.

1. Aş vrea să nu mă mai prefer să vin personal în ţară ca să-mi scot un cazier, certificat, carte de identitate etc. pentru că E MAI IEFTIN ŞI MAI RAPID decît să apelezi la Ambasada României.

2. Aş vrea să beneficiez de aceeaşi asistenţă şi grijă ca închişii „nevinovaţi” din penitenciarele de aici care ameninţă că se spînzură.

3. Aş vrea ca Ambasada României, nu numai ICR-ul, să aibă bibliotecă cu cărţi româneşti. Căci îmi place să citesc, dar chiar pînă la Praga nu m-aş duce să împrumut o carte. Mai bine lecturez bloguri.

4. Şi aş mai vrea ca Ambasadele României să angajeze legal personal local. Atunci aş putea lucra pentru ei ca traducător şi interpret. Căci au nevoie, dar e normal să-mi meargă vechimea dacă prestez pentru ei.

Atît.

Ştiind că doleanţele mele sînt de-a dreptul idealuri şi că, dacă n-a reuşit Cioroianu cît a fost ministru să mişte ceva, doar nepoţii mei au să prindă vremuri mai bune, la ce să votez? Sînt dezamăgită, domnilor. Am luptat, am făcut campanie, m-am bucurat cînd au cîştigat portocaliii şi apoi … Ştiţi restul poveştii, nu insist.

Aş mai fi trecut în revistă şi raţiunile practice pentru care nu m-aş duce la vot (aş pierde vreo cîteva ore din ziua de alegeri, banii de transport şi tuşul de pe ştampilă), dar m-am răzgîndit. În fond tot eu, cu buletin de Braşov, am stat la coadă în Bucureşti 7 ore că să iasă cine trebuie acum patru ani (căci pentru cei în tranzit prin capitală se organizaseră doar 7 secţii de votare ca să evite fraudele …).

Închei aici şi aştept cu interes alte păreri.

18 gânduri despre &8222;Un român la Zagreb (II)&8221;

 1. Oau nici io, nici tu, nici Dora. Nici Călifaru, şi nici Alandra. Deja 5 voturi în minus pentru minunata clasă politică. Poate dăm drumul la vreun nou curent: bloggeri care nu se duc la vot. 😀
  Deci io spun SIGUR că NU mă duc. 😉

 2. Mă, adevărul e că de prea multe ori am fost nevoită să-l aleg pe ăla mai puţin prost, nu pe cel mai bun. Da’ io aş zice să te / vă duceţi. Şi să faceţi cum ne-a sugerat proful de relaţii internaţionale: dreptul la vot trebe să ţi-l exerciţi că e păcat să nu, prea mult a luptat omenirea ca să fie universal.

  Daaaar, dacă nu vă place de nimeni, lăsaţi buletinul neştampilat. Se cheamă „vot alb”. Ei, aplicat la România, io aş sugera să-i ştampilăm pe toţi că poate îşi aduce aminte cineva să pună ştampila pe votul tău alb 😀

 3. ionuţu, de ce vorbeşti în numele meu? asear’ ţi-am zis că io merg şi că tre’ să mă însoţeşti! io votez, să fie clar! (toate opţiunile) 😀

 4. Oana,
  adevărul este că ai dreptate. O să merg pînă la secţia de votare şi o să le dau cîrnaţilor cantindaţi votul meu nul.
  T,
  io am votat la tine! 😉

 5. Anul ăsta a fost primul în care nu am mers să votez (la locale). N-am vrut, exact cum aţi zis şi voi, să aleg din variantele date, că nu-mi plăcea niciuna!
  Veţi râde, dar după, m-a încercat un oarece sentiment de vinovăţie, în genul spuselor profesorului tău, Oană. Simţul civic din mine!
  Aşa că, nu ştiu nici eu încă ce voi face. Am dubii. 🙂

 6. T, si eu am votat la tine 😛
  @ all. Eu merg la vot. Eu inca am ramas mandra de spiritul meu civic.
  Oana, tot ce spui tu mai sus necesita o gramada de discutii. Iti dau dreptate in ceea ce spui. Cea mai mare problema o constituie faptul ca totusi tu esti cetatean roman. Si ca pe cei responsabili de statutul romanilor plecati nici in c*r nu-i doare. Si, din pacate, nu se va misca ceva prea curand…nu e interes. Nu misca in Romania daramite in diaspora???

 7. @ T de la Timişoara

  Şi eu am votat la tine – eu sînt unul dintre cei care se mai gîndesc 🙂 După care am fugit repede că m-a pus dracu’ să dau click pe „Tour de France necezurat” 😀 La început am crezut că eşti şi tu un biciclist sau neam de fan, da’ m-am răzgîndit 😀

  @dora şi ionuţu

  Aşa să faceţi 😉

  Anya, mai avem vreme să ne mai gîndim. Şi eu m-am simţit vinovată că nu m-am dus la europarlamentare …

  Crystal, bine zici ce zici. Tu cu cine votezi? 😀 Nu trebe să-mi zici exact, dă-mi doar un indiciu, de unde s-o apuc dacă mă răzgîndesc şi mă prezint la urne 🙂

 8. Oana, draga mea, asa cum ai zis si tu…va trebui sa votez cu cel mai putin prost dintre toti. Nici nu stiu ce sa raspund… Cred totusi ca voi vota tot cu Baselu’ daca mai catindeaza :P. Acu’ sa nu ma omorati ca-mi place Baselu’ dar cred ca dupa el ar mai putea urma Becali sau Vadim (tare-as vrea sa vad ce se-ntampla la alegerile prezidentiale). Cat despre alegerile de peste vreo luna (ca nici nu stiu cand sunt cu exactitate) banuiesc ca voi vota cu pd-l…nu sunt sigura. Complicata chestie…

 9. Raţionamentul de a vota cu Zeus este similar cu raţionamentul pentru care Băzeus a şi rămas prezident după referendumul din 19 mai anu’ trecut. Dintre Becaliu sau Tribun, Zeusu’ e mai prezidenţiabil, e drept. Dar asta nu mă mai convinge să-i dau votul meu. Nici lui, nici pedeleilor, nici peneleilor, cu atît mai puţin pesedeilor. O să merg pe varianta votului nul! 😉

 10. Da’ vreun partid mai mic, mai nou, mai tînăr cu vreun candidat care pare să vrea şi poată, nu-i? Forumul democrat al germanilor mai există? 😀 Asta apropo de widgetul văzut la Zappy pe blog: „Române, fii mai neamţ!” 🙂

 11. io am votat în primăvară (la locale) cu forumul democrat german , dar ăştia n-au vrut să mă creadă! şi drept urmare, au ieşit tot scripcaru şi căncescu! 😦

 12. @ oanabacanu,

  merci de vot si scuze daca te-am facut sa „dispari” de pe blog,dupa vizionarea postului respectiv. Mi s-a parut funny tare si l-am postat dar nu asta-i scopul meu in viata,sa postez tampenii d-astea. Te rog mai treci pe acolo,nu sunt doar tururi de franta pe acolo:)
  O zi buna si-un weekend asemenea !

 13. T,
  poţi să pui link-uri, numa’ cu porneţuri să nu fie! 😉
  Mulţam’ fain de link, m-am enervat un pic citind, dar m-am răcorit lăsîndu-i lui Constantin un comentariu.

 14. Pingback: Chestionar retoric pentru viitorii emigranţi « Oama’s Weblog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s