Ce criza mea …

Mă întreabă mama mea proprie cu o urmă de îngrijorare în glas: „La voi cum se simte criza?” Ce măsuri aţi luat pentru a combate urmările ei nefaste? Nu-i prima, s-au mai interesat şi alţii de problemă. Ba, chiar, de la fuckyoutovarăşi am primit sarcină de partid să tratez subiectul cu cît mai multă seriozitate.

Dar n-am putut. Pur şi simplu nu mă simt capabilă a fi în stare să afişez morga de ‘telectual îngrijorat, dar care are o explicaţie doctă şi să-i dau înainte cu picajul CroBexului (ăsta-i indicele croat, frate cu …, na, că nu ştiu cum îl cheamă pe ăla românesc 😦 ) …

Pentru că nu sînt îngrijorată. Pentru că pe mine nu m-a afectat criza şi sînt gata să pun pariu că n-o să mă afecteze. Ce criză, nene, că, vă ziceam, am muncit în două luni cît Făt-Frumos într-un an! Azi e prima zi în care-mi permit luxul să fac ceva pentru sufletul meu şi să fiu conştientă de asta (că somnul nu se pune, e nevoie de el, şi uitatul la film într-o stare de semiconştienţă nici atît 🙂 ! Ascult muzică şi scriu, doamnelor şi domnilor. Şi asta la ora 17.26, ora Croaţiei, ceea ce înseamnă că mai am muulte ore pentru mine 🙂 E posibil să mă duc chiar la cumpărături, cu alte cuvinte mă doare-n criză de criză, dragilor!

Accept: sînt egoist, alţii suferă, pierd locuri de muncă … Da’ nu mă pot împiedica să nu mă gîndesc: oare ce s-ar întîmpla dacă toată lumea s-ar purta ca şi cînd nu este nici o criză? Ar mai pierde cineva ceva? Nu cumva o potenţăm noi şi mai mult ca-ntr-un cerc vicios: Gigel zice că-i criză, nu mai cumpără decît pîine şi slănină, ţine banii la saltea că cine ştie ce-o să fie mîine, ăla de produce lapte îşi pierde locul de muncă, munceşte numa’ nevasta lui, deci trebuie să facă economii = nu mai pleacă cu familia în vacanţă în Croaţia, deci nenea cu apartament de închiriat de la Pula nu îşi mai permite să dea la tradus în română pliantele şi tot aşa, pînă-n fund la taxatoare, respectiv pînă la Oana la Zagreb. Deşi totul ar fi fost ok dacă Gigel ar fi continuat să cumpere pîine şi slană ŞI lapte.

Acuma, ca să mă dau rotundă, zic să toată tărăşenia îmi miroase a profeţie autorealizatoare (am zis bine, doamna psiholog? self-fulfilling prophecy:) sau cum zice teorema lui Thomas „If men define situations as real, they are real in their consequences.” Mulţumesc wikipedia 🙂 Sau cum zice înţelepciunea românului: „De ce ţi-e frică nu scapi”.

Ante Tomić, un scriitor croat simpatic foc a scris un articol acu’ vreo săptămînă: păi cum să mă tem de criză? Eu de cînd mă ştiu tot într-o criză am trăit! Cînd nu e criză încep să mă îngrijorez! Atîta vreme cît sînt cartofi să-mi fac cartofi prăjiţi şi să-i mănînc cu copiii seara la televizor, life is good 🙂

Aşa zic şi eu şi consum în continuare: îmi cumpăr ţoale de la reduceri (ca întotdeauna), mănînc ce-am mîncat mereu şi merg în vacanţă în străinătate (opa, staţi aşa, merg în vacanţă acasă, trăiesc în străinătate :). Şi sînt sigură că, cumva, cumva ne-om descurca noi.

Anunțuri
Fără categorie

7 gânduri despre &8222;Ce criza mea …&8221;

 1. Domne, nici că puteam să nu fiu mai în asentimentul celor spuse în postarea ta, referitor la criză şi la modul cum chiar noi, hrănim criza. Aşa este domnii mei, şi ‘ote d’aia mi-am cumpărat eu telefon de 700 de lei cînd am luat salaru’, în plină criză financiară. Toţi mi-au sărit în cap, nu căăăă, e scump! Aşa şi? Banul trebuie rulat, nu pus la mucegăit sub saltele. Sau scos repede din bănci (mulţumesc Dora) că altfel rămînem fără ei. Nu domne. Viaţa are suişuri şi coborîşuri. Cu criză sau fără, copiii vor muri în continuare de foame prin ţările sărace ale Africii, se vor omorî pe străzile murdare din Sao Paulo, sau, bogaţii vor fi şi mai bogaţi. Din punctul meu de vedere, să mă pupe criza’n criză. Ce-o să pierd? Boii de la bicicletă?
  Ups. N-am bicicletă.

 2. Si odata cu criza au aparut si specialistii…aia care te invata ce sa faci pe timp de criza,ce sa mananci,ce sa cumperi,cum sa economisesti.Doamne,noroc cu ei,ca altfel nu stiu cum o mai scoteam noi la capat.

 3. Am văzut şi eu un reportaj (unde altfel dacă nu pe Pro TV) despre categoria asta de consultanţă. Cred că vor dispărea la fel cum au apărut: de nicăieri. Se vor evapora odată cu criza, fără să fi spart piaţa în Romînia. 😀

 4. Ionuţule, exact aşa zic şi fac şi eu 🙂

  Ramona, bineînţeles că specialiştii pomeniţi lucrează pe bază de voluntariat, căci, nu-i aşa, e criză, oamenii n-au cu ce plăti şi ne ajutăm unii pe ceilalţi 😀 Nu sînt adepta teoriilor conspiraţiei, dar pe asta o cred: bogătanii vor să ne convingă că e criză şi că trebuie să facem NOI economii ca să nu fie nevoiţi ei să renunţe la iahtul nr. 4 …

  Claule, reformulez: vin la Braşov de sărbători că dacă zic „vin acasă” mă contrazic singură – stabilisem acu’ ceva vreme că „acasă e unde sînt eu” 🙂 Urmează anunţul oficial pe mail pentru doritori de revedere 🙂

 5. Si eu sunt intrebat de absolut toti romanii din tara cu care vorbesc: „Acolo cum e cu criza?”. M-au innebunit.
  Pot sa spun ca aici nu e nici o criza (UK). E adevarat, un prieten care lucreaza pentru un departament de speculatii financiare al unei banci uriase se gandeste din ce in ce mai mult sa ia pachetul promotional care vine cu concedierea prematura. Si sa mearga un an prin lume. Cand speculezi cu banii altora, te poti astepta sa se termine candva.
  E adevarat ca Woolworths isi inchide magazinele, dar nu stiu daca din cauza crizei sau a faptului ca intotdeauna erau 3-5 casiere la la un loc sporovaind. Casiere englezoaice, probabil cu salarii mari, nu emigranti indieni sau est-europeni.
  Mai vad celebrul meniu Credit Crunch la aproape toate restaurantele: inainte de 5 sau 8pm iei orice si a doua farfurie e gratis. Mmmiiiaaaammmm…
  In rest… toata lumea munceste ca inainte, toata lumea castiga si cheltuieste ca inainte, reducerile sunt substantiale, ca inainte.
  Fara stiri pompoase, fara politicieni care sa mulga FUD-ul pentru imaginea proprie, fara sfarsitul lumii.

  Cand cursul valutar creste, toate se scumpesc in Romania. Cand scade cursul valutar, unele produse devin necompetitive si atunci statul pompeaza subventii si pretul creste pentru contribuabil. Cand nu e criza suntem jale, cand e criza avem un motiv bun sa fim calcati in picioare. Orice e un motiv ca cineva sa mai ia un rand de piele de pe contribuabilul roman. Gooodbye Romania!

  Welcome UK! Aici VAT (TVA-ul) a scazut de la 17,5 la 15%. Toate produsele s-au ieftinit automat cu 2,5%, altele chiar cu mai mult. Lira e slaba si tocmai am dat 560 euro pe 500 de lire. Sau 2200 lei pe 500 de lire. Cum preturile sunt similare la aproape toate produsele de baza, cu exceptii in sus (transportul) sau in jos (sapunurile Lush de 2 ori mai ieftine ca in Ro)… again: WEEEEELLLLCCCCOOOOOMMMMEEEEE UUUUUUUK!

 6. Nu-mi place să generalizez, dar îmi vine să zic că românul s-a născut prăpăstios 🙂 Are nevoie de inundaţii, căderi masive de zăpadă şi crize mondiale ca de aer. Nu de chestii grave (războaie, cutremure cu grade multe, September 11 etc.) că atunci cred că ar amuţi de tot privindu-şi neputinţa. Aşa, tragedii light, din care să ne scoată guvernu’, merg. Ca să avem despre ce vorbi, ca să avem de ce să ne plîngem 😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s