Dedicaţie

I’m not a saint and I’m not a sinner

But everything’s cool as long as I’m getting thinner…

Lily Allen, The Fear

 

Dedicaţie tuturor demoazelelor şi nu numai pentru care postul este o cură de slăbire…

Tii că azi mi-a sărit ţandăra. Eram în vizită la cofetăria cea minunată din cartier. Bătea vîntul prin galantar, dar am dat vina pe ora tîrzie la care am ajuns. Ne-am ales tort de ciocolată cu sos de vişine, de-li-cios.

Intră o domnişoară, alege acelaşi fel de prăjitură, Z. face o glumă că ar trebui să înfiinţăm un fan club, hihihi. Cea intrată simte nevoia să sublinieze că nu cumpără pentru ea căci, nu-i aşa, e post… [Fac o scurtă paranteză şi menţionez că la croaţii catolici postul înseamnă renunţarea de bună voie la consumul a ceva ce-ţi face plăcere, de ex. dulciuri, nu ca la ortodocşi scoaterea din meniu a tot ce-i „de dulce”]. 

Tanti a noastră, cofetăreasa, compasiunea întruchipată, zice: „Mai e o săptămînă doar…”. Domnişoara comentează că tare greu trec zilele şi cere să miroasă prăjiturile înainte de împachetare! Nu ca să verifice dacă-s expirate, ci… Măcar atît dacă tot nu e voie să mănînce… Aş face o comparaţie porno, dar mă abţin, poate citesc şi minori blogul 🙂

Cofetăreasa adaugă cu regret în glas că mulţi dintre clienţi n-au mai trecut pe la ea de cînd e post… Ei şi aci nu mi-am mai putut ţine gura şi am zis: „Înseamnă că sînt tare păcătoşi!”

Z. m-a privit dojenitor, ce am eu cu oamenii credincioşi? N-am nimic. Fiecare cu opţiunea proprie. Problema e că nu pot suferi oamenii care se jelesc şi, şi mai puţin, oamenii care jelesc consecinţele propriilor alegeri! Posteşti pentru că trebuie să slăbeşti sau ai senzaţia că o să cîştigi aşa puncte pentru viaţa de apoi, bravo ţie! Dar să nu te aud că încerci să mă convingi că asta-i Calea de urmat. Promit, în schimb, să nu încerc să-ţi demonstrez că valorează mai mult dacă încerci să fii bun, drept, tolerant cu semenii tăi ÎN FIECARE ZI decît abstinenţa de la carne, ouă şi lapte timp de trei săptămîni. Şi nu te aştepta să fiu eu umărul pe care plîngi că ţi-e greu! Din nou, eu îmi port singură povara alegerilor…

E drept şi că citesc GOD IS NOT GREAT a lui Christopher Hitchens şi mi se face părul măciucă căci mai mereu autorul face referire la ce au fost şi mai sînt capabili oamenii în numele credinţei şi la ce atrocităţi au putut instiga şi încă instigă bisericile. Aşa că astăzi nivelul meu de toleranţă faţă de oi care se supun fără să-şi pună vreo întrebare este zero…

Reclame

8 gânduri despre &8222;Dedicaţie&8221;

 1. Hi, Oană! De când te pândesc! Am dat la ture pe aici, pe la tine, de mi s-au tocit pingelele!
  Şi legat de ce zici tu: de ce crezi că s-au inventat sintagme ca: „Fericiţi cei săraci cu duhul”, sau „Crede şi nu cerceta” (pentru că au fost găselniţe ale oamenilor bisericii, după părerea mea.)?

 2. Discutam cu wooka aprins, chiar azi (in tren spre un orasel minunat in sudul tarii) situatia unei credincioase care si-a adus flock-ul intr-o comunitate (semi-virtuala) incercand sa convinga alta concetateana gravida (fara nici o afinitate religioasa) ca avortul e o crima in ochii Domnului. Dupa o discutie pe motive practice/non-religioase, consensul a fost ca pentru potentiala mama, ducerea la capat a sarcinii ar fi o varianta mult mai proasta decat intreruperea ei si „insarcinarea” la o data ulterioara, cand ambii parinti ar fi pregatiti. Dar credincioasa a insistat ca e spre binele gravidei sa pastreze copilul, iadul, sufletul, cazanele, sfintii, tot tacamul. Ceea ce nu ma enerveaza pripriu-zis, dar zic ca e gresit.

  Din nefericire, in acest caz exista o specie si mai joasa pe scala motivatiei. O alta concetateana incerca din rasputeri sa convinga gravida sa ramana in aceeasi stare dintr-un motiv personal secret (nu chiar, ca era destul de transparent): ea nu reuseste sa isi convinga partenerul de miracolul unei sarcini, asa ca isi transfera dorintele asupra oricarei gravide accidentale.

  Sper ca n-am deturnat de tot subiectul, cred ca sunt paralele dar in sincron. Plansul n-ar fi atat de rau, daca n-ar exista privirea aia moralizatoare ca „nu numai ca am dreptate, dar spre binele tau ar trebui sa-ti calc in picioare vointa pentru a te salva!”.

  P.S. Si eu iti salut revenirea in lumea bloggerilor vii.

 3. HAHA, ca sa vezi potriveala. Apple mi-a dat cadou de iTunes 12 Days of Christmas in ziua a 7-a (de la dumnezei data, evident) videoclipul Lily Allen – The Fear. Ptiu, sfinte!

 4. oana, daca vrei ca transformarea sa fie completa, incearca „the god delusion” a lui Richard Dawkins. un coming-out al ateilor -sau oricum, un protest impotriva bisericilor.

  iar filmele se cheama ‘the root of al evil’. pentru motive evidente.

  si, sa nu uit, bine ai revenit!

 5. Dragilor, mulţumesc mult pentru întîmpinarea călduroasă 🙂 Mă bucur şi eu de revenire 🙂

  Anya, aşa e, bisericile ne vor oi fără discernămînt ca să ne manipuleze mai bine [că nu este deloc rău să fii bogat şi puternic pe lumea asta…]. Cine nu ştie se teme şi cine se teme execută imediat ce zice purtătorul de cuvînt al Creatorului că dacă nu cazne veşnice îl aşteaptă… Din acelaşi motiv bisericile s-au opus şi se opun din răsputeri ştiinţei şi descoperirilor ei.

  Huk, eu zic că nu te-ai îndepărtat de subiect – povestea ta e încă un exemplu de aberaţie bisericească făr’ de logică şi respect pentru fiinţa umană. Accept că un astfel de îndemn – fă copii no matter what – o fi avut sens în Evul Mediu, dar lumea s-a schimbat mult de atunci… Bravo ţie că reuşeşti să nu te enervezi 🙂

  Ai dreptate şi cu plînsul şi privirea moralizatoare: ei sînt nişte martiri care ştiu, restul o să ardă în iad… Mda, pe proprie răspundere fac ce fac şi zic ce zic 🙂 Acuma n-ar fi ok să fie raiul lor prea aglomerat… 🙂

  M-am distrat şi la potriveala cu Lily Allen :))))))

  Paralelipipedic, am auzit şi de dl. Dawkins, l-am urmărit pe youtube în confruntări cu diverşi credincioşi isterici – am să-i caut şi cartea să văd cum argumentează el problematica. Mulţumesc pentru recomandare!

  Dl. Hitchens îmi place pînă acum: scrie bine, are o logică impecabilă şi un bagaj de cunoştinţe şi experienţe incredibil, şi mai are şi un bun simţ, o toleranţă care l-au ferit să devină isteric şi să înceapă să propovăduiască la rîndul lui.

 6. Pup Oana! Mă tot întrebam unde ai dispărut, unde sunt poveştile cu nepoţi? 🙂 On topic acum: am la job o şefă, f pioasă în capul ei, dă numai sfaturi crispate şi dacă îi spui că ar trebui să fie mai tolerantă (că eu aşa percep iubirea lui Iisus) se uită urât la tine. Doamna ţine post. F strict. Dar zilnic oftează după dulciuri, după şniţele, etc. În plus, că tot postul înseamnă pentru prea mulţi să nu mănânci carne, comentează tot şi pe toată lumea, bârfeşte la greu şi e plină de răutăţi. Când i-am spus că „postul” meu nu ţine de mâncare, ci de haine adunate pt copii săraci, un cozonac dat din suflet, donat de sânge pt cine o avea nevoie, s-a uitat la mine foarte uimită. „Dacă tu ai timp de din astea …”. Ba chiar a şi pufăit cumva cu suficienţă 🙂 Aşa că … mirosit prăjituri nici nu mai e aşa o supărare, nu? 🙂 Te pup!

 7. LiaLia, ai dreptate, ca întotdeauna 🙂 Am zîmbit la povestea cu şefa ta că-mi place că nu ţi-ai pierdut umorul 🙂 Dar, deh, „dacă tu ai timp de din astea…” :))))

  În altă ordine de idei, am avut un program isteric, de-aia n-am mai zis nici pîs, n-am mai fost nici prin vizite în blogosferă 😦 Dar trebuie să mă adun că-mi lipseşte mult colindatul şi datul cu părerea (şi observ că parcă mă cîcîi mult să scriu două fraze într-un comentariu – aoleu!). Mulţumesc de întrebare 🙂

 8. Foarte bine spus. intoleranta fata de oi supuse oricare ideologii fie ea religioase.
  dar si tu esti tot o oaie supusa altei ideologii, nu exista neutralitate, unele sunt pe fata, altele sunt induse.
  Dispretul fata de cei care postesc e tot o rezultatul unei ideologii dar care promoveaza cola, cipsuri, mc.donalds, disco, iarba, pulbere alba, sex in grup, etc…
  Tot o oaie esti doar ca din alt sistem.
  Imi e asa de mila cand vad pe unii ca se cred asa luminati si cu ochii deschisi, ca ei inteleg sensurile lumii si de fapt sunt niste mancatori de rahat…
  Apropos… se pare ca nu ti-a explicat nimeni ce inseamna postul….
  Cultura ta de wikipedia….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s