Imagine
4

Race report – München Marathon 2013 :)

Azi sînt hotărîtă să vă scriu cum mi-a fost la cel mai recent maraton că, vorba ceea, de-acum a trecut o lună, s-au domolit toate durerile și-au vindecat toate bătăturile :D.
20x30-MUOP3068


De data asta am poze ilustrative (o parte le-ați văzut pe facebook, dar îs așa de faine că vi le mai arăt o dată :)) – au fost mulți fotografi de la marathon-photos.com plasați strategic peste tot pe traseu așa că de data asta am avut ce cumpăra :D.
20x30-MUPF0996

Să începem cu începutul :).

Antrenamentul: V-am zis că de data asta n-am urmat un plan, n-am avut structură, am alergat pur și simplu cînd mi-a picat bine. Și nu mi-a picat bine foarte des comparativ cu maratonul din primăvară avînd în vedere că a fost vară și cald, iar eu chef să mă scol prea de dimineață n-am avut :). Ceea ce nu înseamnă că m-am pregătind stînd pe canapea și urmărind Esmeralda cu batista în mînă – nu mă uit la telenovele, am citit însă multe articole, postări, bloguri despre cum să termini un maraton la plezneală :))).

Iar glumesc, am citit, dar am și biciclit (la servici și înapoi în fiecare zi + ieșiri de weekend), am zburdat și pe coclauri (la Zagreb și la Brașov :)), am participat pe ici și colo la un duatlon&triatlon, am mers pe jos mult – asta fac de obicei :)). Și am și alergat, dar nu mai mult de 20 de km dintr-o bucată ca să fiu sigură că o să mă prezint la start cu picioarele hodinite :)))

20x30-MUOM7603

Eu sînt foarte mulțumită de rezultat: ziua maratonului a fost una de neuitat, a fost frumos, am mai învățat cîte ceva, zîmbetul surprins este cît de poate de autentic și m-a însoțit pe tot parcursul traseului – m-a părăsit după linia de sosire, dar asta e o altă poveste, keep reading :). DAAAR nu recomand abordarea, să ne-nțelegem :). Ăsta a fost al patrulea maraton al meu, am lăsat acasă orice ambiții legate de rezultat sub patru ore  și m-am dus la distracție încălcînd cam tot ce se putea încălca în materie de ce să faci și ce să nu faci înainte de așa o cursă :)))20x30-MUOG1024

The day before: Sîmbătă am participat la alergarea costumată de 4 kilometri care mi-a reamintit că important e să ne distrăm (hlizim :)), dar cu ajunsul la satul olimpic, cu preumblarea prin expoziția cu vînzare, cu verificatul unde e startul și revenitul la hotel, iar am sărit calul în materie de stat în picioare :))). M-am hrănit cu covrig și weisswurst, m-am hidratat cu bere fără alcool – și la prînz și la cină pe care am completat-o cu o pizza ca la mama ei (la restaurantul italian ținut de italieni de lîngă hotel :)) și cu un sufleu cu ciocolată :). Am exagerat cu berea – faptul că nu are alcool nu înseamnă că e inofensivă după cum se va vedea mai departe :).20x30-MUNN2914

Ziua cu maratonul: Am dormit ceea ce e de bine :). Dimineața ploaie, vreme urîtă, io adormită rău înainte de cafea, automat se strecoară gîndul: la ce mi-a trebuit mie maraton?!! :))). Daaar hotelul a avut aparat de espresso și după unul dublu sorbit în timp ce admiram concurența prezentă în sala de mese (am recunoscut-o după fizic după port :)), gîndul s-a transformat în: dacă n-ai avut ce face și te-ai înscris, acum aleargă :)))
20x30-MUPF0997

Am avut tot pregătit, prognoza era cu soare și am ales să o ascult și să nu mă îmbrac prea gros. Tot de data asta mi-am luat să mă dopez două fiole cu guarana (la Viena aș fi dat orice pentru o gură de coca-cola la km 32 :)) și muzică de alergat repede (căreia să-i dau drumul spre sfîrșit ca să amuțească vocile alea care îmi zic să mă opresc că e greu :).

Pînă la urmă am spart o fiolă chiar înainte de start că mi-a alunecat din mînă (am ales că n-o ling de pe asfalt că prea multă lume era în jurul meu :)), pe cealaltă am plimbat-o pînă la linia de sosire că n-am mai avut nevoie, dar muzică am ascultat.20x30-MUOV4228

Ideea e că pînă să pornim s-a făcut o zi așa de frumoasă de încă nu-mi vine să cred! Important fiind că temperatura n-a crescut drastic ceea ce a fost minunat că mie îmi place să fie răcoare.

L-am pupat pe Z. și am pornit încolonați către start. De data asta m-am poziționat la capătul coloanei, cu cei care au zis că termină maratonul între 4 și 5 ore. N-am mai pornit ca din pușcă, de fapt m-am ținut multă vreme de purtătorii de balon pe care scria 4.30 ca nu cumva să sprintez prea mult :). Și dă-i și aleargă.20x30-MUCA12117

Traseu fain, galerie, samba, am zis, puncte de alimentare au fost unde scria că or să fie …însoțite de TOI-TOI curate și destule – iuhuhuhu :). Veste foarte bună căci am cam avut nevoie cel puțin în prima parte :(. Săriți peste restul paragrafului că s-ar putea să conțină mai multe informații decît doriți să aflați, io o să-l scriu oricum ca să nu mai fac prostii altă dată :).

Înainte de start am ajuns doar o dată la toaletă, cu mult înainte de pornire, am zis că nu-i bai, o să-mi treacă pe parcurs, dar nu a fost așa – cine se hidratează prea mult, trebuie să scape de exces :). Și dacă te-ai oprit o dată, senzația revine :). N-a fost problemă, toi-toi au fost din belșug, iar eu nu urmăream vreun rezultat aparte.

Problema a apărut după ce-am consumat izotonice de la ei (din care n-am mai băut pînă atunci) urmate de un gel GU (din care am mai mîncat, dar pe bicicletă :D) pe la kilometrul 14… Adică zice regula să nu încerci în timpul cursei ceea ce n-ai mai consumat pînă atunci, dar eu am fost încrezătoare că stomacul meu acceptă orice :))). N-a acceptat, a făcut chiar urît de tot :))). Ziceai că urlă la mine că ce prostii îi dau de digerat în timp ce îl zdruncin în halul ăla :))). Hai că mergem mai încet, hai că-ți dau numai apă, stai cuminte cu mama, i-am zis… :))). Norocul meu a fost că maratonul e o cursă lungă și apucă să și vină și să și treacă fazele mai puțin glorioase :). S-a liniștit bietul stomac așa de bine că la km 27 i-am mai dat un GU că aveau Espresso love, adică cu cofeină :))).20x30-MUOA1090

No și ideea e că – inițial pentru că așa am vrut, ulterior pentru că așa m-am înțeles cu stomacul – pînă la km 30 n-am exagerat deloc cu viteza. Picioarele se simțeau bine și parcă mă mîncau tălpile să accelerez umpic mai ales după ce s-a liniștit și burta. Dar am zis să stau cuminte mai ales după ce am pierdut din vedere baloanele de 4.30 – de fapt ele m-au pierdut pe mine că s-au oprit pentru că se îmbîrligaseră :). Planul era ca la km 33 să dau drumul la muzică și să accelerez :). Zis și făcut, m-am simțit bine și am reușit să alerg 5min/km, nu pînă la capăt, dar oricum a doua jumătate a maratonului a fost mai rapidă decît prima, am depășit și trebe să scriu să nu uit cumva: senzația e mult mai plăcută cînd depășești decît cînd ești depășit :). Mi-am luat revanșa pentru Viena, am zîmbit larg și pînă la km 41 am dat muzica la maxim :))). După km 41 am închis-o pentru că ultimul kilometru e special, ajungi aproape de stadionul olimpic, te poartă mai departe uralele și muzica lor și atmosfera incendiară :))). EXCEPȚIONAL e, cel mai fain finish de pînă acum :).20x30-MUPE0959

După maraton: Am terminat, m-au felicitat și mi-au decernat medalia de finisher, acum dă și umblă să-ți iei din bunătăți că meriți :))). Și iar m-am gîndit: super că ai alergat 42 de km și 195 de metri cel puțin (dacă ai experiență și știi calea cea mai scurtă, dacă faci slalom se adaugă vreo cîteva sute de metri :))), acum mai ai de mers încă vreo cîțiva km că trebuie să-ți iei și hainele de schimb de la garderobă, și să ajungi la hotel… :))) Cu toată plimbarea înainte de start și după, cred că ziua maratonului înseamnă cel puțin 50 de kilometri parcurși pe picioarele proprii – mă distrează că doar acum mi-am dat seama de lucrul ăsta :))) 20x30-MUOS2425No și visul meu și gîndul călăuzitor toată ziua a fost că o să beau și eu, ca omul, o bere fără alcool după finish – o dorință ce subînțelegea ideea că mă voi simți atît de bine în momentul ăla că voi avea chef de băut bere :). La Dusseldorf n-am putut că eram KO. La Budapesta parcă n-au avut, la Viena nu am putut-o bea pînă la capăt, m-a ajutat Z. – am zis io că de la căldură și deshidratare :))). De data asta mi-am pus ambiția să beau tot – prima jumătate mi-a picat bine, a doua nu, dar doar nu era s-o vărs pe iarba artificială de pe stadion :))).

Z. mă aștepta așa că am dat bice, oricum începuse să mi se facă frig, mi-am umplut brațele cu ce mai ofereau (covrigii bavarezi mi-au rămas în minte că au fost tare buni :)) și dă-i pe scări la deal să ies din stadion :))) Ups…

L-am regăsit pe Z., nici nu mai știu dacă a apucat să-mi povestească aventurile lui din ziua aia, cert e că am simțit că încep să mă înverzesc la față. „Zlatko, unde e cea mai apropiată toaletă?”.

Deci rău, nene, abia am apucat să cobor pe scări și să ajung la wc 🙂 Nu știu de ce pun smiley că nu e deloc amuzant :))). O să vă zic doar că berea a ieșit mult mai repede decît a intrat și că ce-a muncit stomacul meu tot maratonul a rămas tot acolo :))).

Groaaaznică senzație… A fost bine că Z. adusese mașina la stadion, n-a fost nevoie să ajungem înapoi la hotel așa că am putut să mă prăbușesc pe scaunul din față cînd am simțit că senzația de rău persistă, dar nu mai am nimic de dat afară :). N-am mai avut putere să cînt: „Du-mă acasă, măi tramvai”, dar e bine că mă înțeleg cu Z. din priviri :). Acasă la Zagreb, evident, nu ne-am luat o zi liberă luni așa că a trebuit să plecăm imediat duminică :).

Nu mi-a fost nici foame, nici sete, nimic… Cînd am ieșit din Munchen l-am anunțat pe Z. că o să încerc să dorm umpic și am reușit să moțăi o oră după care a revenit și pofta de mîncare și cheful de viață :). Dorința de a alerga un nou maraton în curînd avea să revină ceva mai tîrziu :D.

Lecții învățate:

-Oană, lasă-te de băut că nu-ți priește :D.

-cînd o fi să te pregătești de doborît record personal la maraton, să nu cumva să lași nutriția la voia întîmplării – ori te antrenezi cu ce oferă organizatorul pe parcurs (dacă îți pică bine, ovcors), ori îți iei cu tine tot în afară de apă… Apropo de data asta am alergat maratonul cu doo geluri combustibil, bucățele de banană și umpic de izotonic.

-repet maratonul nu înseamnă 42 de km, înseamnă cel puțin 50 cu drumurile înainte și după :))). În lumina acestei descoperiri monumentale nu mai cred că alergat 37 de km în timpul antrenamentului este prea mult :))).

-poți alerga un maraton cu pregătire minimă, dar costurile îs prea mari – nu mă îndoiesc că problemele gastro-intestinale au avut legătură și cu oboseala :).

-e foarte bună ideea cu pornit ușurel și accelerat apoi… trebuie implementată mai des :))). Și mă bucur că am reușit să alerg tot timpul (cu excepția opririlor la toaletă și pentru luat un pahar de apă pe care le văd ca opriri de nevoie, nu pentru că simțeam că nu mai pot – de fiecare dată am continuat în pas vioi :)) și că de data asta psihic am fost strong – tot dau cu like pe facebook la citate din alea siropoase cu „You can keep going and your legs might hurt for a week or you can quit and your mind will hurt for a lifetime.”, zice Mark Allen sau „the athlete must not only accept it, but look for it, live with it, learn not to fear it.” și așa mai departe de zici că masochiști ne-a făcut mama pe toți :), dar ideea e că și-au făcut efectul: de data am fost pregătită cînd o-nceput să doară diverse și nu m-am mai panicat :).

-fără Zlatko erai în plop, i-ai mulțumit? Mai mulțumește-i o dată :).

Rezultat în cifre (știu că mă va interesa cînd o să mă întorc să citesc și să compar :).

-timp scos: 04:19:43, al treilea timp din patru, umpic mai slab decît primul maraton.

-poziție clasament general fete – 730 din 1258.

-poziție clasament categorie de vîrstă fete (30-35) – 130 din 203

Maaamă, data viitoare mă pregătesc serios și să vezi ce sus mă cocoț :))).

Reclame

4 gânduri despre &8222;Race report – München Marathon 2013 :)&8221;

  1. Dragă Adina, îmi pare rău că nu m-a lasat sf Windows să postez coment pe blog…dar tare m-a impresionat articolul tău! Şi eu am aflat multe lucruri noi despre  şi mă bucur că ai abordat aşa de bine mental experienţa asta. Eşti dintre cei de soiul care aleargă pînă la vîrste înaintate şi îţi doresc să termini toate cursele viitoare cu acelaşi optimism care se vede în pozele de la Munchen. Vă pupim şi vă dorim o săptămînă foarte bună şi spor la tot ce vă planificaţi!

  2. Nu stiu de ce a intrat la moderare comentariul tau, important e ca l-am recuperat 🙂 multumesc de urari si ma bucur ca ti-a placut raportul 🙂

  3. ..comentariul meu era mai fain dar nu a vrut wordpress să îl ia în considerare. Iar ce ai recuperat tu era scris ca reply la mailul în care tot wordpress mi-a zis că ai scris un nou articol 🙂 Ia să vedem dacă acu mă lasă!? 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s